Portál o technologiích a vývoji

Virtuální servery – kdy používat a co budete potřebovat?

Autor: Jiří Hrdlička Datum: 2.11.2013 Počet shlédnutí: 6 091 396x

Virtuální server je vyhrazená část fyzického serveru, takže pokud to zjednodušíme, tak máte k dispozici výpočetní kapacitu podle výše vaší měsíční platby, k cenám se ještě v průběhu seriálu dostaneme. Je nepsaným pravidlem, že VPS neboli virtuální servery začínají právě tam, kde uživatelům přestávají stačit služby běžného webhostingu, je to však opravdu tak? Na tuto otázku si odpovíme v prvním díle seriálu o VPS a samozřejmě i na spoustu dalších.

Kde tedy mohou být služby webhostingu omezující? Pokud potřebujete své jednoduché stránky pouze někam umístit, tak vás pravděpodobně webhosting nebude ničím omezovat a nabídne vám dostačující komfort bez potřeby jakéhokoliv hlubšího zkoumání systému, jednoduše řečeno: nahrajete webovou prezentaci, vše funguje jak má a víc nemusíte řešit. Problémy mohou nastat, pokud za nízkou cenu budete požadovat například více prostoru pro svůj web nebo změnu některých direktiv serveru Apache, které svým aktuálním nastavením brání vašim aplikacím v rychlém nebo dokonce jakémkoliv běhu. U většiny webhostingů samozřejmě máte zajištěno neomezené úložiště, avšak pod čarou si přečtete, že můžete uložit pouze data, která potřebujete k běhu své webové prezentace.

Obecně se u VPS samozřejmě mluví o větší svobodě, můžete si nechat spouštět vlastní skripty na pozadí operačního systému, můžete použít jakýkoliv webový server, během pár minut můžete přidat podporu pro technologie, které používáte a v drtivé většině případů si vystačíte sami bez kontaktování technické podpory. Dalším důvodem a v České Republice asi nejčastějším, je finanční stránka, protože v případě, že spravujete desítku nenáročných webů, tak VPS za 200,- měsíčně překoná webhosting za 50,- měsíčně za jeden web. Obecně samozřejmě platí, že kdo nevidí výhody vlastního VPS, ten s největší pravděpodobností vystačí s běžným webhostingem. Závěrem je nutné podoktnout, že rovnice VPS = vyšší výkon nemusí vždy platit, můžete najít spolehlivý webhosting, který zvládne odbavit 10-15 tisíc návštěv na WordPressu za den a web bude stále dostupný bez výpadků způsobených přetížením.

Ke správě VPS serveru jsou potřebné alespoň základní znalosti linuxových systémů, nemusíte do světa VPS vstoupit jako Linux guru, hlavní je ochota učit se a schopnost dohledat si potřebné informace.

V dalším díle seriálu se zaměříme na výběr VPS serverů a srovnání nabídek některých českých a zahraničních serverů.

Žádné komentáře

Poslat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.